Historisk semesterutflykt

Semester är inte lätt att få till i en unik familj där det krävs att någon alltid är hemma. Till fjällen bär min längtan men i år kändes avståndet övermäktigt. Vi hade planer att efter alla valpleveranser åka till Abisko och vandra, men så här tidigt på säsongen är viktiga sjöar isbelagda och snön ligger bitvis ännu djup. Det är ofattbart att tänka på nere i södra Sverige. Här känns det som sensommaren redan börjat. Under tiden jag funderade på vad jag skulle hitta på så åkte jag på utflykt med en vän. Vadstena lockade. Vi hade sett information om Dahlströmska gården. Det var ett gammalt hospital som var bevarat men omgjort för hotellgäster. Faktum är att byggnaderna hade varit sinnessjukhus för män. Man kan välja att sova anonymt på en hotellkedja där rummen är lika över hela Sverige, måhända med lite modernare rum, men inte alls lika spännande. Vi valde hospitalhotell med gamla järnsängar på porslinshjul, sjukhuskorridor med trappa ner till små toaletter. Först gick vi i vackra Vadstena på slottets borggård och i den sagolika klosterkyrkan, handlade i nunnornas klosterbod, doftande på alla schersminer vi passerade i vår långsamma vandring vid Vättern.

Vadstena slott

Tak och orgel i Vadstena klosterkyrka

Vadstena klosterkyrka

Interiör i klosterkyrkan

Efter incheckning på Dahlströmska gården gick vi den dramatiserade historiska guidningen ”Att tillse de olycklige”. Den nutida värdinnan för hotellet var förklädd till dåtidens sjukförestånderska Hedvig från 1800-talet. Hon berättade om patienterna på Dahlströmska gården och om Wadstena hospital. Det var en fascinerande vandring om hur man kunde bli intagen för diagnoser som fånighet, löjlighet, galenskap, religiösa grubblerier, fallandesot (epilepsi), upprymdhet, osnygghet m.m. Möjligheterna till att bli helt frisk var inte stor och patienterna fick den status på boendet och vården som de betalade för. Den hotellbyggnad vi bodde i var för de bättre bemedlade männen. De slapp galler för fönstren och hade egna rum. Värst var det för dem i den gamla hospitalbyggnaden som var gjord för de tolv mest rasande personerna. Hospitalmuseet var tyvärr inte öppet den korta tid vi var där. Jag tror vi alla skulle behöva tänka på hur vården varit och hur den utvecklats under åren.

Dahlströmska gården

Rum på Dahlströmska gården.

Vi sov gott på det forna sinnessjukhuset och åt en långsam frukost innan vi gav oss iväg för de sista utflykterna i Vadsten. Sancta Birgitta klostermuseum hade oväntat mycket att se på. Hela övervåningens klosterceller gav en spännande inblick i den heliga Birgittas och nunnornas liv. Där hade inte funnits värme på den tiden och de bodde enkelt men enskilt i sina små celler. Redan klockan fyra på morgonen var det uppstigning för en fyra timmars lång späkning i andlighet och bön. Heliga Birgitta född 1303, var som privatperson bortgift redan vid 13 års ålder och blev sedan åttabarnsmor. Med bakgrund av vår vandring på hospitalområdet föregående dag är det intressant att tänka på att varför hon inte kom att betraktas som galen av religiösa grubblerier när hon fick sina uppenbarelser. Istället blir hon helgonförklarad 18 år efter sin död, och så sent som 1999 utnämnd som skyddshelgon för Europa. Vi förstod inte förrän efter ett tag att Vadstena fortfarande idag är ett av de viktigaste pilgrimsmålen i Europa. Många turiststäder har sina speciella suvenirer och vi kunde inte annat än le åt de glittriga små prydnadsnunnorna. Oklart vad man skulle ha dem till men jag kunde inte låta bli att köpa en. Annars fanns förstås massor av litteratur och saker med anknytning till kristendom och klosterliv. Efter lite shopping på stan och en god lunch var det dags att återvända hem. Jag kan varmt rekommendera Vadstena om man är kulturellt och historiskt intresserad eller om man bara söker en mysig liten småstad att gå runt i.

Klostermuseet, celler med information

Klostermuseet

Takmålning i klostermuseet

Det enkla klosterlivet

Prydnadsnunna som suvenir

All rights reserved Carina Karlsson

Dahlströmska gården, övernattning

http://www.dahlstromskagarden.se

Vadstena klosterkyrka

https://www.svenskakyrkan.se/vadstena/klosterkyrkan

Sancta Birgitta klostermuseum

http://www.visitostergotland.se/141848/Sancta-Birgitta-Klostermuseum-Vadstena/

Vadstena slott

http://vadstenaslott.com

Hospitalmuseet och Mårten Skinnares hus

http://www.visitostergotland.se/163302/Hospitalsmuseet-Marten-Skinnares-hus/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s