Röros vintermarknad 2016

Jag trodde inte det var sant förrän jag äntligen satt på bussen norrut. På ett halvår hade jag knappt varit utanför länet. Resan hade legat framför mig som en hägring i en snårig vardag. Om den inte varit bokad och betald så hade vi, två trötta vänner, aldrig kommit iväg. Detta var perfekt för oss, allt ordnat och ett stressfritt upplägg. Det är lättare att resa till andra sidan jorden än att hitta ett bolag som tar oss till vintermarknaden i Röros och dessutom ger oss möjligheten att sova där i två nätter. Vi pratade med ett norskt par som väntat över ett år för att kunna bo över i den lilla norska staden. Några bussar kör över dagen till marknaden och vänder sedan åter. Vår resa var ovanlig i sitt slag. Första anhalten var ett kallt och vackert Trysil. Dagen efter var vi i Röros och kunde i lugn och ro upptäcka den oerhört vackra trästaden. Röros är en liten gruvstad grundad 1644 och med en av Europas äldsta träbebyggelser är den så pass unik att den finns med på UNESCOS världsarvslista. Det var en förmån hinna se staden innan den stora vintermarknaden, den 163:e i ordningen, satte igång. Framåt eftermiddagen rullade släpvagnar in på kullerstensgatorna och marknadsknallarna hade fullt upp med att bygga stånd och packa upp lådor. Själva kunde vi strosa runt bland caféer och små affärer. Den norska kronan är i princip jämlik och det gjorde det lätt att räkna efter. För mig var det väldigt intressant att se friluftskläderna, mathantverken, inredningen i nordisk stil och ullkläderna. Norrmännen vet verkligen hur man klär sig varmt och snyggt när de går på tur eller utövar andra friluftsaktiviteter.

På den här gatan i Röros spelades det in scener till Pippi Långstrump-filmen

På den här gatan i Röros spelades det in scener till Pippi Långstrump-filmen

Det mysiga kaféet Kaffestuggu

Det mysiga kaféet Kaffestuggu

Marknadsdagen var vi ute från morgon till sen eftermiddag. Staden som dagen innan bjudit oss sitt lugn hade fyllts till bredden med människor. Ett stort nöje medan vi tålmodigt väntande på öppningsceremonin var att se på alla människor som rörde sig på gatorna. Aldrig har jag sett så många pälsar, varma moderna friluftskläder, koftor eller vackra traditionella högtidskläder. Till och med några hundar bar mönsterstickade koftor. Alla väntade vi ivrigt på hästarna som skulle inta staden. I uppemot 10 dagar hade hästekipagen farit med slädar i gammal tradition liksom forbönderna for med varor till marknaden. Människorna bakom hästarna var helt klädda enligt gammal tradition och matchade ända in i näverkontarna och de gammaldags matboxarna. Många dagars färd från Sverige till Norge över myrar och genom skogar för en snabb uppvisning för alla förväntansfulla marknadsbesökare. För dem var resan även målet, med lång träning och förberedelser och även en stor ekonomisk insats för den ovanliga färden. Ja, det var sannerligen en storslagen upplevelse när de omkring nittio hästekipage i tät följd invigde marknaden.

Långväga hästekipage på forbönders vis

Långväga hästekipage på forbönders vis

Ett av de nittio hästekipagen, Rörosmarknadens signum

Ett av de nittio hästekipagen, Rörosmarknadens signum

Så var marknaden äntligen igång. Liksom Jokkmokks marknad är det här en marknad med ytterst lite krafs men med mycket gediget hantverk. Här finns möjlighet att se smide, avancerad träslöjd, timmerhusbygge och textil- och mathantverk av alla de slag. Bland den norska maten utmärker sig det kallskurna torkade eller rökta köttet, fisken i alla varianter och de goda ostarna. Den lätt kolsyrade blåbärsdrycken var också en smakupplevelse. En minnesvärd utställare var den äldre mannen som tagit det som en ideell uppgift att lära nutidens människor den gammaldags spinnkonsten. Med en snabb uträkning erbjöd han sig att komma och hålla kurs en helg hos oss i Sverige med bränslekostnaden som enda ersättning. Han skulle lära oss allt vi behövde veta om att spinna fårull, hundhår eller vad helst vi ville spinna. Inne på bakgårdarna där lasskörarlagen håller till var det fint att sitta ner vid elden och dricka kaffe kokat i stora kopparkittlar. Där kunde man fynda gamla pälsar eller åldriga ullsockar med funktionen i behåll.

En hyllningsstaty till renen som påstods hittade malmen, en sägen

En hyllningsstaty till renen som påstods hitta malmen, en sägen

Röros kyrka

Röros kyrka

Inget fusktimmer här

Inget fusktimmer här

Det är inte bara att gå på tur som norska folket är bra på utan även att vistas ute oavsett årstid. Därför var det roligt att se de annorlunda och snyggt designade utemöblerna. I rejält trä kan du sitta tillbakalutad eller gunga. Försäljaren av gungutemöbler hade även gung i blicken och en flaska starkt gömd i ett bord. Så jag lutade mig inte helt avslappnat tillbaka när han förklarade stolens fördelar. Men jag kan absolut tänka mig en snygg användbar gungstol som utemöbel.

Marknadsbesökare provar de bekväma utegungstolarna

Marknadsbesökare provar de bekväma utegungstolarna

Måhända var jag och min vän bland de yngsta på denna resa, men det var precis vad vi behövde för att samla nya krafter. Vägen hem gick med guidad tur på Zorngården och övernattning på hotell i Mora. Överraskningsfika fick vi sista etappen på anrika Grythyttans Gästgivaregård. Där satt vi som kungligheter i de eleganta salongerna. Med vintriga fina minnen inom oss och nya varma ullplagg är vi redo att ta oss an friluftslivet och vardagslivet här hemma.

Vägen hem

Vägen hem

All rights reserved Carina Karlsson

Massor av intressanta länkar om Röros och marknaden
http://rorosmartnan.no
http://www.roros.no
http://www.rorosnytt.no/category/rorosmartnan-2016/
http://www.visitnorway.se/resmal/trondelag/roros/
http://www.rorosnytt.no/mye-spennende-pa-varemessa-i-verket/
http://www.bergstaden.org/no/
http://www.verdensarvenroros.no
http://whc.unesco.org/en/list/55

Film om marknaden
https://www.youtube.com/watch?v=ehH1w-bMnQw#t=64

Bussbolagen Nilsbuss, Ramkvillabuss i samarbete körde till marknaden. Håll utkik efter nästa års resa.
http://www.nilsbuss.se
http://www.ramkvillabuss.se

Resmål längs vägen
http://www.grythyttan.com
http://www.zorn.se/zorngarden/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s