Väninvestering

Om vi pratar om investeringar kanske det i första hand handlar om kapital som jobbats ihop för att i sin tur investeras i byggnader, bilar, fritidsintressen och värdefulla besparingar. Det finns en investering som står över dem alla och som ger trygghet, tröst och glädje många gånger om. Där varje liten insats ger vinst. Insatsen är gratis men kräver tid, tillit, engagemang, omtanke och ett ömsesidigt lyssnande. Vänskap heter den investeringen. Vänner finns nära eller långt bort geografiskt, men när de möts är avståndet alltid nära. Med vänner får tunga funderingar plats likväl som lättsamma skratt.

Jag har sett vad vänner betyder inte bara för mig själv utan också för andra. När min mormor flyttade från sitt hus till ett äldreboende var det en stor omställning. Hon saknade sin katt och sitt hus och levde i minnen från förr. Minnen av dem som inte längre fanns. Så hon tog sin rullator, en blomkruka och tänkte flytta tillbaka till barndomshemmet. Men på äldreboendet fanns en gammal vän som hon känt sedan hon var ett litet barn. ”Nej, men hej! Är du här?” De var glada över att vara på samma plats, träffas och hålla en välkänd hand i sin. Där vännen var där blev hemma och tryggheten tillsammans med alla minnen de delat. Genom ett långt liv hade vänskapen överlevt. De var tillsammans de sista månaderna av min mormors liv. Nu är de båda vännerna borta sedan länge. Hur viktig vänskap är har jag också fått bekräftat sedan min pappa dog. Min mamma har sina vänner att träffa och glädjas åt. Den bästa pensionsinvesteringen är att fortsätta umgås med andra människor. Med vänner nära och långt borta är man aldrig ensam även om man lever själv.

Det underbara med riktiga vänner är att samtalen aldrig riktigt tystnar trots att vi inte träffats på ett tag. Med mina närmsta vänner behövs ingen resumé om vad som hänt sedan sist. Vi tar bara vid där vi var bortom ytor och gardinuppsättningar, bortom kläder och utseendesnack. Vi tar oss direkt till ämnen om livet, döden, relationer, kärlek och vänskap. Om det är på ett fik, framför en brasa, ute på promenad här eller där har ingen betydelse. Det enda som betyder något är att vi är tillsammans i samtalet och det behöver varken statusuppdateras eller fotograferas. Det räcker att bara vara närvarande och spara den stunden tyst inombords. Stunder att lyssna och lyssnas på. Full uppmärksamhet är bland det finaste man kan ge varandra i en uppkopplad stressig värld. Vänskap är en hand som aldrig släppt taget. Varma tankar och ord genom tid och över land.

Vänskap genom generationer

Vänskap genom generationer

Annonser

2 tankar om “Väninvestering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s