Supersinnet, lukten

Tänk att vara en superhjälte och lite käckt och snabbt svida om från vanlig människa till en bemantlad som kan flyga och göra hjältedåd. Bara lite smidigt smyga in i en vrå och komma ut som en superkvinna, kunna klättra på höghus, se genom människor, läsa tankar, vara osynlig och på ett ögonblick rädda någon i nöd. Jag är väldigt långt ifrån en sådan superhjälte. Kanhända gör jag ibland små hjältedåd i min vardag. Men jag har två sinnen som är snäppet skarpare än många andras: lukt och smak.

Redan som barn var jag något av en luktexpert. Jag kunde genom att lukta på julklapparna tala om varifrån de kom. Min hembygds gamla affärer: Tehås gamla leksaksdoft, MargitTobias källarluktande underkläder, Franks bränsle-, verkstad- och godislukt, Storcks klädlukt och Ur och Gulds diskreta doft. Även om jag inte visste vad som var i paketen kunde jag i alla fall få en bra luktledtråd.

Fortfarande har jag ett utmärkt luktsinne på gott och ont. Jag kom hem en dag och konstaterade att sonen och assistenten bakat chokladrulltårta med smörkräm enbart av doften att döma. Imponerande tills jag gången därpå gissade äppelkaka istället för sockerkaka. Men även den bäste lukttolkare kan ha fel. Ställ dig bredvid mig och jag tala om vad du ätit till middag. Har du flera katter hemma kan jag även känna det på lukten liksom häst, ko, höns och gris. Jag kan också känna på dina kläders lukt hur ditt hus mår och minsta antydan till mögellukt. Vår norrländska stuga luktar gammalt hus, gott men med en stugnyans och jag kan många tvättar senare känna på kläder och lakan som varit i stugan att de fortfarande luktar. Ömsint som ett barn med en snuttefilt snusar jag på stugdoften minns och längtar. Vårt småländska hus har också en egen doft som jag känner bäst när jag varit iväg ett tag.

Den skeva stugan med sin goda gammeldoft

Den skeva stugan med sin goda gammeldoft

Det finns negativa saker med ett trimmat doftsinne. På mina skogspromenader känner jag rävens fräna piss. Jag har också väldigt svårt för offentliga toaletter. Jag brukar försiktigt smyga in, andas med öppen mun, kika ner under toalettlocket, lägga papper på ringen och skynda ut när jag är klar. Om det luktar för mycket vänder jag redan i dörren. Min man skulle vara snäll och stanna på en offentlig toalett under en långresa. Tyvärr valde han sämsta sorten: en utomhustoa med latrin, urinal och toalett. Det räckte med att jag öppnade bildörren för känna att en våldsam äckellukt av latrin överföll mig. Jag hoppade in i bilen, slog igen dörren, skrek: Kör! och kämpade med illamående. Min tidigare hänsynsfulle man vek sig av gapskratt. Han skrattade en lång stund och kunde inte fatta att jag reagerade så våldsamt innan jag ens öppnat toadörren. Varför har ingen uppfunnit odörmätare kopplade till varningsskyltar som lyser utanför toan tills skitdoften lagt sig. Jag skulle gladeligen köpa sådana både till hemmet och till offentliga toaletter.

Minnen och doft är förknippade med varandra. Vissa dagar på våren och sommaren förs doften av skolreseväder med vindarna. Ibland ända in i Smålands inland kan jag känna havet genom min näsa eller åtminstone minnet av havet och vännerna. Barndomens minnen doftar av äppelschampo, ölschampo, Date, körsbärsläppglans, ödehus, minidisco, gympasalar, lärarens stinkande andedräkt, mormors välling, fuktig tältduk, garderober, systerns inrökta rum, vinylskivor, jord, gräs, mackens godispåsar, luktsudd, barbiedockor, jordgubbar, kutterspån, hö och djur av alla de slag.

Doftande körsbärsblom

Doftande körsbärsblom

Annonser

En tanke på “Supersinnet, lukten

  1. Åh, vad jag känner igen mig! Jag hade några släktingar som uppenbarligen enligt mitt luktsinne hade mögel i sitt badrum för allt som hade varit i badrummet luktade. Men det var bara jag som kände det. Mina barn ärvde kläder från dem och jag måste tvätta dem flera gånger innan jag stod ut med lukten… Något år efter att jag blivit fnyst åt när jag försiktigt frågade om fukt och mögel upptäcktes en stor fuktskada och de fick riva ut hela badrummet…
    Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s