Läsvärda märkvärdiga böcker

Vilka böcker som är värda att läsa är en högst personlig fråga. Jag är bra på att hålla koll på utgivningen av böcker och ge tips som passar mina låntagare, men jag läser oftast inte det jag förväntas läsa. Jag är bibliotekarie men ingen bokslukande sådan. Undantaget är barn- och ungdomsböcker som jag alltid läser innan jag tipsar om dem på bokprat eller använder dem på sagostunder. Det funkar inte med barn att svamla något om baksidestexten eller säga att andra gillar just den boken. När det gäller vuxenböcker och min egen fritid så är den alltför dyrbar för att ödsla tid på ett evigt läsande av allehanda populära böcker. Jag läser sakta och intresserat de få böcker som ger mig något extra som eftertankar, obehagskänslor, väcker min nyfikenhet för omvärlden, lär mig något om oss som människor, vår historia eller vår folktro. För mig behöver inte en bok ha en rak kronologi, intrig eller ett rafflande innehåll. Den kan bara ha ett vackert välskrivet språk och en annorlunda uppbyggd historia. Det kan vara gott nog. Huvudsaken är att den ger något mer tillbaka till mig. Här kommer några tips på märkliga, märkvärdiga och intressanta böcker.

Långa lappflickan romanen och bakgrunden av Åke Lundgren. Ett fascinerande livsöde om den över två meter långa sameflickan, Stor-Stina, som åker ut i världen för att visas upp som något unikt. En jätteflicka född av ett pygméfolk som det så fördomsfullt kallas. Det är intressant här hur den skönlitterära delen och faktadelen samverkar för att ge ökad förståelse för den här kvinnans märkliga liv. I rasbiologins tid när det fortfarande fanns freakshow så är Stor-Stinas liv värderat i pengar och intressant för forskning. Jag känner empati och respekt för Stina. Hon fick se världen men hon fann inte lyckan och dog ung på grund av sin tillväxt. Inte ens i döden fick hon vila. Hennes kropp fördes till Uppsala. Jag har svårt att släppa Stor-Stinas öde sedan jag läst klart boken och skulle också gärna vilja läsa Rekviem för en vanskapt av Mattias Hagberg.

Tunu och Långa Lappflickan

Tunu och Långa Lappflickan

Tunu av Kim Leine. Den korta beskrivningen skulle bli dansk manlig sköterska anländer till Grönland, jobbar hårt under svåra förutsättningar, kargt klimat, mycket sex, sprit, svåra sjukdomar och olycksfall. Ja, det låter inte särskilt uppmuntrande. Den beskriver allehanda fantastiska personligheter och ger en inlevelse om tunga arbetsbördor där sköterskan får göra uppgifter som både räddar liv och skapar livshotande tillstånd. Det är väldigt långt till närmsta sjukhus och dit krävs helikopterfärd men vädret hindrar ofta dessa flygningar. Boken har ett intressant upplägg med synvinklar från olika personer som driver läsningen framåt och fast innehållet kan vara eländigt så väcker den en nyfikenhet på Grönland som land och författarens egna erfarenheter av sjukvård där.

Stallo av Stefan Spjut. Tegelstensformatet, 592 sidor, och genren, spänningsroman, är emot den ur min synvinkel. Det som fick mig att läsa den var miljön som i huvudsak är Norrland, folktro och samiska myter. Visst är det fantastiskt att man i nutid på ett stort förlag kan ge ut en slags deckare som handlar om troll? Jag har svårt för ren fantasy där hela världar är uppbyggda på ett sätt som jag inte kan relatera till vår omvärld. Desto mer fascinerad blir jag när författare lyckas behålla vår verklighet som vi ser den och lägga in otroliga sagoväsen, mystik eller annat som ger obehag men trovärdighet. Stefan Spjut lyckas med det. Andra författare är Marie Hermansson med Mannen under trappan, Johanna Sinisalo med Bara sedan solen sjunkit och John Ajvide Lindqvist med Människohamn. Stallo är en märklig roman fylld av verklighetsnära vardagliga detaljer, människor som har funnits och namnges exempelvis Sven Jerring och John Bauer, myter, smådjur som förvandlas och brott. Ett barn försvinner spårlöst och ett troll filmas av en viltkamera vid platsen för försvinnandet. Bokens huvudperson Susso ger sig av med före detta kille och mamma på en vild jakt genom Sverige för att jaga och jagas av troll, jättar och mer mänskliga brottslingar. Boken växlar i tid och rum och flera barns försvinnande kopplas till handlingen. Det är en galen och lysande idé att bygga en bok på. Efter att ha läst den här kan man fundera på om ekorren i skogen verkligen är en ekorre och vad mer som döljs bland träden. Annars är ett tips att läsa mer om folktro i boken Älvor, troll och talande träd folktro om svensk natur av Ebbe Schön.

Stallo

Stallo

Torka aldrig tårar utan handskar, 1. Kärleken av Jonas Gardell. Här lämnas inte ett enda ord åt slumpen. Nej, det räcker inte med att se filmatiseringen. Gardell har en makalös förmåga att berätta viktiga berättelser med ett vackert och avskalat språk. Oavsett vad man tycker om honom som person så är han mycket läsvärd. Här har han i många år laddat för en historia som ligger honom mycket nära om vänner döende i AIDS under 1980-talet. Gardell är mästare på att bygga upp karaktärer som väcker läsarens empati. Här låter han romanen vara genre samtidigt som han ger ett sanningsanspråk och blandar in fakta om utbredningen av HIV. Jag är övertygad om att den här boken kommer att bli en klassiker både som roman och som informationskälla. Jag ser fram emot de kommande böckerna. Även om ämnet är tungt är böckerna lätta att läsa och ta till sig.

Vilka är dina intressanta lästips?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s