Pappersinferno

Jag har ett fantastiskt barn, en vacker son utan verbalt språk, med mjuka fötter som aldrig har gått och en hjärna som tänker annorlunda. Han är vår glädje, vår ängel med fribiljett till himlen. En Kerub som ler himmelskt, ibland frånvarande i sina tankar med en blick bortom det vi ser. Jag hoppas innerligt att han ser något vackert i sina korta epileptiska frånvaroanfall och på insidan av ögonlocken när han drömmer lugnt om natten. Han vet något vi inte vet. För honom finns kanhända en Gud som jag inte längre tror på. Det är inte vårt barn som är vårt problem. Få vet hur mycket det krävs för att administrera ett funktionshinder. Pärmar i rader, oändliga pappershögar, möten, tårar, ilska och uträkningar på räkneapparater.

Det är ett missförstånd att det brinner i helvetet. Där hörs rassel av papper när empatilösa krångliga byråkrater övervakar de fallna själarnas oändliga pappersjobb. Medan det i himlen brinner mysbrasor av pappret från helvetet. Dimman från kopieringsapparaterna i helvetet ligger tät, knackande hörs från räkneapparater och datorer. Djävulen själv har varken horn eller svans. Han ser ut som en vanlig kontorsmänniska och jobbar på ett statligt verk. Skyddad bakom ett stort skrivbord i mörk ek, tittar han över läsglasögonens kant på sina slavar som förtvivlat räknar, skriver och sorterar pappershögar. Med sin onda blick ser han genast om någon tar en minuts rast eller sätter ett papper i fel pärm. För att djävlas extra roar han sig med att ändra de byråkratiska reglerna med jämna mellanrum. Han dricker kaffe, har flera raster, har reglerade arbetstider som ligger på vanliga veckodagar under dagtid, slutar alltid tidigt dagen före helg, tar ut all sin semester och komptid. Sin djävulska telefon kan han lämna på jobbet och låta de förtvivlade själarna ringa till en telefonsvarare som avlyssnas på måndag morgon kl. 8.15.

I himlen finns det papperslösa samhället. Där sitter Gud som varken har skägg eller är gammal. Han är en effektiv vacker ung kontorsman med oändlig arbetslust och har utarbetat metoder för att minska administrationen och förenklat regler. Han jobbar undan åt alla sina änglar utan att ta rast. Hans lön är att höra skratt och glädje från alla lättade goda själar som blivit befriade från sitt administrativa obetalda arbete. Tack vare hans gudomliga verk kan de goda äntligen få tid att roa sig, leka, umgås och springa på lätta fötter över det ständigt grönskande gräset.

Jag testar helvetetsvarianten på jorden när jag administrerar ett funktionshindrat liv. Det handlar om min sons liv för att han ska kunna få den hjälp han behöver.

En tanke på “Pappersinferno

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s