Låt dagen löpa

Carpe diem, fånga dagen, njut av ögonblicket, lev i stunden, medveten närvaro som i mindfullness. Känner ni igen uttrycken? Jag funderar på att anamma motsatsen under mottot ”Låt dagen löpa fritt”. Vi kan läsa oss till hur vi ska stanna upp och känna efter. Tugga varje tugga noggrant på frukosten, känna efter form, färg och konsistens. Hur realistiskt är det i ottan en vardagsmorgon? Här handlar det om att få i sig någorlunda näringsriktig föda på kortast möjliga tid. Gröten är grå och smakar havre. Det är lika bra att inte känna efter. Mackan är färsk eller torr och har förhoppningsvis ett skapligt pålägg på sig. Juicen är gul med nyttiga bakterier. Jag vill inte veta hur den jobbar i tarmarna.

När jag har varit igång halva natten och ett par timmar på morgonen borde väl lugnet infinna sig en stund. Men inte heller här är det tid för mindfullness. Nu handlar det om att få tre hundar rastade i omgångar. Jag skulle kunna stanna upp och kolla på himlen som ett klassiskt närvaroknep och konstatera att den är grå, regnmättad, känna hur höstkylan bits i skinnet, plocka bort ett visset löv från håret, känna doften av hundskit, och intresserat se på när hundarna noggrant nosar i gammalt hundpink. Fånga dagen! Gissa bajset! Promenaden kommer att bli väldigt dryg om man ska stanna upp ofta i bästa närvarostil. Det räcker gott med de vanliga hundstoppen. Väl hemma är det dags för utfodring av jyckarna. Inte vet jag om de anammar njut av ögonblicket när de slafsar i sig färskfodret. Lyckan är kortvarig och luktar gammal komage.

Tacka vet jag en hederlig vardagslunk. De utdragna stunderna det är de som är själva livet. Man kan alltid liva upp sig med något rutinbetonat meditativt som sopsortering, vedbärning, potatisskalning eller handtvätt. Ett vackert ögonblick infaller sig när veden ligger prydligt staplad i pannrummet, när det som legat i evigheter längst ner i tvättkorgen är handtvättat, när potatisen kokar och när återvinningsbara sopor som samlats i pannrummet har fått flytta hem till återvinningsstationen ett par mil bort. Äsch, lite miljöförstöring på vägen dit med bil men sorterat blir det i god miljömuppstil. Vill du testa mig så smyg ner en makrillburk, en risifruttiburk eller en mjölkpaket i soppåsen och innan du hinner säga ”Återvinning” så har jag fiskat upp alltsammans och strukturerat om till metall, plast och kartong. Fånga sopan!

Låt inte livet bli en hektisk jakt på de vackra ögonblicken. Om vi hela tiden väntar och längtar efter helg, semester, sol, fredagsmys, fester, resor och vackra dagar så blir själva livet en väntan. Släpp dagen fri, låt den löpa och låt de vackra ögonblicken komma som glädjebonus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s